Eind februari hebben wij voor het eerst constructieve gevel- en wandelementen gemonteerd van geopolymeerbeton. In een project van Heijmans zijn twee woningen in een rij van vier voorzien van deze primeur. Geopolymeerbeton is cementloos beton dat gebruik maakt van een alkalische vloeistof als activator. Dit is een primeur in de bouw. Klik hier om het hele artikel te lezen.

De voordelen op een rij

  • Lagere CO2-footprint
  • Vergelijkbare eigenschappen met cementbeton
  • Hetzelfde bouwproces (details aanpassen niet nodig)
  • Erkend in het Betonakkoord

Media

Persbericht – 13 maart 2024

Artikel CoBouw – 13 maart 2024

Artikel Heijmans – Zo werkt geopolymeerbeton

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een antwoord op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Hoe duurzaam is geopolymeerbeton?
De milieukosten (MKI) worden per m3 beton ongeveer gehalveerd, de CO2 uitstoot wordt zelfs tot ca. 70% gereduceerd. In detail staat dit op de verklaring van het BetonInnovatieLoket.

Wat maakt het uniek?
Geopolymeerbeton is niet nieuw en wordt al veel toegepast in niet-constructieve toepassingen voor de weg- en waterbouw. Het unieke van de Heembeton wanden is de toepassing van constructieve wanden in de grondgebonden woningbouw.

Is het product van geopolymeerbeton KOMO gecertificeerd?
Nee, dit is omdat er geen cement wordt toegepast en daarmee niet onder de regels van Eurocode valt. Om die reden is gelijkwaardigheid aangetoond en gevalideerd door BetonInnovatieLoket.

Welke milieuklassen zijn mogelijk?
De toepassing van Heembeton wanden in geopolymeerbeton is grondgebonden woningen en daarmee droog milieu. Andere milieuklassen zijn zeker mogelijk, echter nu nog niet gevalideerd.

Zijn de grondstoffen voor geopolymeerbeton anders?
Grotendeels komen de grondstoffen overeen met traditioneel beton. De toeslagmaterialen zijn zelfs exact hetzelfde er is enkel een verschil in het bindmiddel

Heembeton geopolymeerbeton