Het verhaal begint in 1964 met de oprichting van het bedrijf Neduco. Dit bedrijf kwam voort uit een samenwerking van de drie bedrijven: Nelissen, Dura en Coignet.  Neduco startte haar werkzaamheden in Beringe. Tegelijkertijd startte in 1964 in Hasselt woningfabriek Vaneg Industriële Constructiebeton Maatschappij (ICM). De naam Vaneg verwijst naar de initiatiefnemer van het bouwsysteem, Van Egteren Bouwnijverheid N.V. Op 15 november 1965 startte de bouw van de eerste Vaneg-woningen in de Noordoostpolder.

In 1975 verkreeg Neduco de elementenfabriek Lelystad Bouw. In 1978 was de fusie tussen Vaneg en Neduco en vormden zij de Nevanco Groep. De Nevanco Groep was op haar beurt een onderdeel van moedermaatschappij Amstelland Concernbeheer. Amstelland Concernbeheer fuseerde vervolgens en werd NBM-Amstelland N.V.

De activiteiten van Nevanco Groep waren door de fusies inmiddels zodanig breed dat men een splitsing van de activiteiten nodig vond. Er ontstonden bouwbedrijven, die onder de naam Nevanco Woningbouw in de markt werden gepresenteerd en een productiebedrijf dat onder de naam Heembeton verder ging. Heembeton beschikte in die tijd over drie productievestigingen: Lelystad, Hasselt en Beringe.

In 1991 heeft Heembeton zich los gemaakt van de Nevanco Groep en is zij een zelfstandige dochter van NBM-Amstelland N.V. geworden. De Heembetongroep (inmiddels bestaande uit de vestigingen Lelystad, Hasselt en Beringe, aangevuld met Alvon Bouwsystemen in Veenoord) vormde een onderdeel van de divisie Cementbouw Handel & Industrie.

Alvon Bouwsystemen was een producent van prefab-betonnen bouwsystemen uit Veenoord. Het bedrijf werd in 1963 als verwante onderneming van Meijer Bouwmaterialenhandel n.v. uit Emmen opgericht. In 1975 deed de naam Alvon zijn intrede. Alvon Bouwsystemen had een leidende positie op het gebied van holle wanden, kende vele afnemers in heel Nederland en exporteerde tevens naar Duitsland.

In januari 2001 is de vestiging van Heembeton in Hasselt zelfstandig verder gegaan als Heembeton Vloersystemen B.V. Heembeton behield de cascovestigingen in Lelystad, Beringe en Veenoord.

In 2003 is Cementbouw in handen gekomen van het Ierse CRH. Het Hasseltse Heembeton Vloersystemen werd, als gevolg daarvan, een onderdeel van Dycore Systeemvloeren. In 2004 is besloten de productie uit Beringe over de brengen naar Lelystad. Vanaf deze tijd zijn er nog twee vestigingen, te weten Lelystad en Veenoord. Daarmee werd onze organisatie het enige bedrijf dat de naam Heembeton nog mocht voeren.

In het kader van 60 jaar Heembeton vullen wij deze pagina gedurende het jaar 2024 aan met een aantal mooie projecten die wij gebouwd hebben.

La Liberté te Groningen

Isala ziekenhuis te Zwolle

Campus Woudenstein – Erasmus Universiteit Rotterdam

PLUS appartementen te Moordrecht

Palace hotel te Noordwijk