Legpuzzel valt in elkaar met prefab casco

In het Haagse Wateringseveld gaan conceptueel bouwen en werken met prefab betoncasco’s hand in hand. Tussen duin en stad verrijst nieuwbouwwijk Haags Buiten van circa 300 woningen. ABB Bouwgroep bouwt er 145 conceptwoningen en 1 hoge woontoren. Co-maker Heembeton dacht mee over de uitvoering en leverde het prefab betoncasco van de conceptwoningen.

“Het is net een grote legpuzzel”, meent Jan Bassa. Vanuit de verhoogde bouwkeet slaat de projectleider van ABB Bouwgroep de activiteiten op de bouwplaats gade. Op de groene strook niemandsland wordt nieuwbouwwijk Haags Buiten uit de grond gestampt. Het project behelst één woontoren en diverse herenhuizen en familie- en waterwoningen. Alles volgens de principes van de ABB conceptwoning. Bassa verduidelijkt: “Op nadrukkelijk verzoek van de opdrachtgever bouwen wij hier een zeer diverse wijk. We willen snel bouwen, maar qua woningen ook een gevarieerd straatbeeld creëren. ABB Bouwgroep heeft haar woningbouwsysteem zo doorontwikkeld dat aan de woning niet is te zien dat ze conceptueel zijn gebouwd. Kopers krijgen een groot aantal variaties voorgelegd. Het wordt bijna maatwerk voor hen. Dan moet je denken aan erkers, beukmaten, uitbouwmogelijkheden en dakkappelen. En toch vanuit een gestandaardiseerde manier van bouwen. Het prefab betoncasco van Heembeton is voor ons een echte uitkomst om mee te werken”.

Wind- en waterdicht

In fase 2 van het project krijgen de zogenaamde twaalf waterwoningen hun kopgevels. Een vaste montageploeg monteert alle wanden en vloeren. Volgens Bassa levert het bouwen met dit prefab casco vele voordelen op. “Voor ons is de snelheid van bouwen een zeer belangrijke factor. Wij streven ernaar om de woningen zo snel mogelijk wind- en waterdicht te hebben. Door het complete pakket van gevels, wanden en vloeren lukt het ons om vrij snel daar achteraan al de kap te plaatsen. Vanaf dat moment kun je ook binnen aan de slag. Dit komt de algehele bouwsnelheid ten goede.” Jamai van Galen, accountmanager Heembeton, is nauw betrokken bij het project. Hij legt uit waarom het Heembeton prefab betoncasco voor Haags Buiten het perfecte product is. “Het mooie aan dit concept is dat je de bewoners een uitgebreid keuzepakket aan bouwopties kunt voorschotelen. Met Heembeton kunnen we zonder probleem voldoen aan de gevraagde variaties en detailleringen. Het is dan wel zaak om hier bij de engineering van het casco rekening mee te houden. We kunnen nu modulair blijven produceren. Dat is voor dit project een zegen.”

“Door in het voortraject met elkaar om tafel te zitten, kun je eventuele bouwfouten snel opsporen.”

 

Clashen met co-makers

Bij projecten die vragen om een ABB conceptwoning trekt de bouwer standaard op met Heembeton. Heembeton is een van de vaste co-makers sinds de ABB-conceptwoning in 2013 het leven zag. In zogenaamde CE-sessies (Concurrent Engineering, red.) wordt een groot gedeelte van de engineering gedaan. Verschillende 3D-bouwtekeningen worden naast elkaar gelegd om te clashen. Een werkwijze die past binnen de filosofie van LEAN bouwen. Van Galen blikt terug: “Door in het voortraject met elkaar om tafel te zitten, kun je eventuele bouwfouten snel opsporen. Dit clashen levert vaak nieuwe inzichten op. Je wilt niet dat er op de bouwplaats nog aanpassingen aan het product gedaan moeten worden. Door te werken met CE-sessies houd je faalkosten laag en de begroting op orde. Het werk, dat je in het voortraject steekt, betaalt zich later uit. Op de bouwplaats wordt een kant-en-klaar pakket afgeleverd dat je kunt monteren zonder verrassingen. Het is net lego in het groot”. Bassa vult aan: “Hiermee voorkomen we dat er op detailniveau zaken over het hoofd gezien worden. Bijkomend voordeel van deze manier van werken is dat de opdrachtgever nog kan bijsturen.”

Perfecte partner

De samenwerking tussen ABB Bouwgroep en Heembeton gaat al verder terug dan 2013. Volgens Van Galen wordt er alles aan gedaan om haar partners zoveel mogelijk te ontzorgen. “Ons advies gaat verder dan alleen uitleg over het gebruik van onze prefab casco’s. Ook adviseren wij op het gebied van logistieke vraagstukken en planningen. Wij produceren ons materiaal eigenhandig vanuit onze fabrieken in Veenoord en Lelystad. Hierdoor kunnen we zeer nauwgezet plannen en een stipte levering garanderen.”

Bassa werkte al bij meerdere projecten samen met Heembeton. Hij is zeer te spreken over de werkwijze:

“Bij projecten met een korte doorlooptijd zijn zij dé partner voor ons.

Wij werken met één contactpersoon. Hierdoor zijn de lijntjes kort. Het bouwsysteem heeft zich al bewezen. Dankzij de hoge kwaliteit van het prefab beton ben je minder afhankelijk van weersomstandigheden. De wanden en vloeren kunnen we na het storten van de fundering snel en eenvoudig stapelen. Heembeton helpt ons ook met de planning. Leveringen zijn altijd op tijd. Daardoor kunnen we door en staat het werk nooit stil. Daar worden wij als bouwers natuurlijk blij van.Op die manier halen we samen het beste uit onszelf.”