Technische Dienst aan het woord

De vakantie is voorbij, maar tijdens deze periode werken sommige medewerkers bij Heembeton gewoon door, want dan is het tijd voor groot onderhoud aan de productielocaties. Zowel in de fabriek in Lelystad, als ook in de fabriek van Veenoord wordt de jaarlijkse zomerstop gebruikt voor o.a. groot onderhoud, keuringen van allerhande gereedschappen, maar ook de arbeidsmiddelen en onderhoudswerkzaamheden die normalerwijze de productie zouden storen.

De plant in Veenoord bestaat qua productie uit 4 productiehallen, 2 mortelcentrales, een buigcentrale en een werkvoorbereiding/kadermakerij. In deze periode wordt de technische Dienst (die normaal uit 4 personen bestaat) ondersteund door de diverse externe contractors, ruim 14 partijen ondersteunen de technische dienst.

Alleen al de jaarlijkse keuring van alle bovenloop- en portaalkranen, in totaal 16 stuks, door Aboma is een behoorlijke pittige klus. Naast de diverse reparatiewerkzaamheden, zoals vervanging van hijskabels, worden bij alle kranen namelijk met behulp van testgewichten de overlast én noodstop van de takel getest. De Technische Dienst zorgt ervoor dat alle kranen na de zomerstop weer voorzien zijn van een zg. goedkeur-sticker.

Een andere grote, en jaarlijks terugkerende klus, is de keuring van alle hijsmiddelen. Dat zijn alleen al op de fabriek in Veenoord zo’n 500 stuks! De keuring zelf wordt uitgevoerd door Rodijco. Maar het meeste werk zit in het op orde maken van de registratie. Ook worden de hijsmiddelen dan voorzien van de juiste jaarkleur (in 2021 is dat groen). Eén medewerker van de TD is hier vele dagen intensief mee bezig.

Verder zijn er in de zomerstop de periodieke inspecties en onderhoud van bijv. de overheaddeuren, lastoestellen, IR-verwarmingen en straler en sleepleidingen. De keuring van alle hijsjukken, handgereedschappen en klimmaterialen vindt trouwens plaats in de winterstop.

Een grote klus deze zomer was de vervanging van de besturing van onze kraan 3.

Er is gewerkt met een vooraf opgesteld “Veiligheid, Gezondheid en Milieu”- en hijsplan. Voordat de werkzaamheden zijn gestart is dit plan doorgesproken met alle betrokkenen mensen.

Verder zijn ook alle externe contractors van te voren aangeschreven om aan te tonen dat de medewerkers in het bezit moeten zijn van de juiste certificaten (hoogwerker, hijsen e.d.) en dat hierop gecontroleerd wordt. En natuurlijk het verstrekken van de helmsticker, na het zien van de veiligheidsfilm, plus het samen invullen van de werkvergunningen.

Al met al is de zomerstop een hectische, maar zeker ook een mooie tijd. Al het materiaal en materieel is weer in een topconditie !